Min Strikkehistorie
Share
Jeg strikker kun med rester- læs hvorfor (og hvordan) her !
Jeg går ind for fænomenet ‘zero waste’, og så er jeg helt vild med at strikke. De to ting har jeg kombineret. Jeg strikker nemlig udelukkende tøj, som er lavet af garnrester. Her kan du læse om alle fordelene ved at lave tøj ud af de produkter, som andre ikke vil have.
De ligger bare der i kurven. De er overflødige. De skal egentlig bare smides ud.
Men jeg kan godt lide dem. Jeg er kun otte år, da jeg får øje på garnresterne for første gang og griber strikkepindene. Faktisk synes jeg, at garnresterne er langt mere interessante end en håndfuld ensfarvede garnnøgler.
- Alle kvinderne i min familie strikker, og som barn elskede jeg at sidde og rode i min mormor og mors aflagte rester og finde de rigtige farver og sætte dem sammen i flotte kombinationer
Jeg strikker simple ting som huer og tørklæder som barn, men da jeg rammer teenagealderen, lægger jeg pindene til side. Først i slutningen af 20’erne finder jeg dem frem igen. Og her har resterne pludselig fået en helt ny betydning.
Alternativ til fast fashion
I dag er jeg 34 år, og jeg bor i København med min kæreste vores søn Carl, hund Charlie og så er der en lille på vej.
Jeg er blevet bidt af at strikke igen, og jeg er begyndt at udvikle opskrifter
Jeg strikker udelukkende med garnrester. Både fordi jeg synes, det er sjovest, men også fordi det pludselig har fået en anden betydning.
- Jeg kan godt lide at bruge garnrester set ud fra en bæredygtighedstanke. Man må bruge det, man har, og det er dét, der inspirerer mig. Det er supervigtigt, at vi har alternativer til fast fashion og ’brug og smid væk’ kulturen.
- Jeg prøver at se værdi i ting i stedet for bare at kyle det ud. Og så elsker jeg at gå på genbrugsjagt. Både i fysiske butikker og på nettet.
Et kreativt benspænd
I starten af mine tyvere mangler jeg en hobby. Jeg mangler noget, jeg kan sidde med om aftenen, når jeg har fri fra jobbet og studiet. På samme tid forelsker jeg sig i en masse sweatre, jeg gerne vil have sin mor til at strikke.
Der er dog bare lige det problem, at Jeg synes, hendes mor er alt for langsom til at stikke. Derfor finder jeg selv strikkepindene frem og ribber hendes restelager og søger efter garnrester, som er til salg. Selvom det måske vil være nemmest at købe en håndfuld ensfarvede garnnøgler i en forretning, vil det for mig være et kedeligt valg.
- Jeg ser det som et kreativt benspænd at bruge garnrester. Det tvinger mig til at være kreativ og tænke ud ad boksen.
Jeg laver selv opskrifterne til det jeg strikker. Jeg har det hele i hovedet, men fordi jeg netop bruger garnrester, bliver jeg ofte overrasket. Indimellem bruger jeg også garn og farver, jeg aldrig ville vælge, hvis ikke det var fordi, det var rester.
Jeg bliver så bidt af at strikke, at jeg i februar 2020 laver Instagram-profilen Frejasknit, hvor jeg viser mine kreationer frem.
Her begynder jeg også at sælge nogle af de sweatre, jeg strikker.
- Lige pludselig havde jeg strikket mere, end jeg selv kunne nå at gå med, så jeg satte noget af det til salg, og det viste sig, at der var stor interesse for det, jeg lavede.
Når man køber mit strik, kan man også være helt sikker på, at ingen andre har noget magen til, fordi det netop af lavet af rester.
Vælg det rette garn
Selvom Jeg går ind for, at så meget som muligt skal bruges, er det ikke ligegyldigt for mig, hvilke garnrester jeg bruger, når jeg strikker.
- Jeg tjekker altid om der er røget i nærheden af garnet eller om det har ligget hengemt i en kælder. Så lugter det, og det kan jeg ikke lide. Men ellers er jeg ikke kræsen. Jeg bruger alt fra uld til akryl og mixer gerne på tværs af garn typer.
Ofte søger jeg efter hele poser med garnrester på DBA.
- Nogle gange har jeg købt nogle rester, som viser sig at se anderledes ud i virkeligheden end på billedet. Det kan eksempelvis være, hvis garnet er taget i noget dårligt lys, så kan det se blåt ud på billedet, men i virkeligheden være grønt.
Derfor opfordrer jeg til, at man beder sælgeren om at tage billeder af garnet i dagslys – måske endda udenfor, så man kan se den rigtige farve. Hvis jeg har købt en pose med flere kilo garn, udvælger jeg oftest dem, jeg kan lide, og så sælger jeg de andre videre.
Kast dig ud i det, og lad garnet overraske
Hvis du er blevet inspireret af mig og også gerne vil strikke af garnrester, har jeg her en række tips til dig.
- Du skal kaste sig ud i det og give garnet en chance for at overraske. De første fem centimeter, du strikker, kan se helt åndssvage ud, men når du har lavet en halv trøje, giver det hele pludselig mening, siger jeg.
- Jeg foreslår også, at du laver et helhedsbillede inde i hovedet over, hvordan resultatet skal se ud, men derefter lader garnet styre.
- Hvis du blander mange slags garn, kan strikkefastheden være svær. Lav derfor nogle strikkeprøver først. Nogle gange bruger jeg en tråd, andre to, andre fire, så prøv dig frem for at ramme strikkefastheden.